Super Budget Recepten

Recept pastasaus (voor 4 ruime porties):
- 1 grote wortel (ca 250 gram) in kleine dobbelsteentjes gesneden
- 100 gram fijngesneden prei
- ½ ui (als je kleine uien hebt, gebruik je een hele ui)
- 500 gram passata (tomatenpuree)

De ui klein snijden en in een beetje margarine of olie in de pan glazig braden.
De fijngesneden prei toevoegen en ook deze even glazig braden.
Vervolgens de wortel toevoegen en alles even een beetje aanfruiten.
De tomatenpuree en een beetje water toevoegen en het geheel op een laag vuur een kwartierje laten pruttelen.



De saus is zo al heerlijk, maar bevat vrij veel stukjes.
Zoonlief is daar niet zo gek op en ik had even geen zin in weer een discussie over eten, vandaar dat ik het de saus op dit punt even met de staafmixer heb gepureerd.
Het resultaat wat een prachtige romige saus met een heerlijke pure smaak.


Heerlijk met wat fussili-pasta en een paar verse blaadjes basilicum uit de tuin.
Ik kan me voorstellen dat deze saus met een paar teentjes knoflook en wat oregano nog veel lekkerder is: misschien is dat wat voor een andere keer.


Groentesoep:
- 300 gram wortel in blokjes
- ½ (flinke) fijngesneden ui
- 1 prei (ca 250 gram) in dunne ringen
- handje platte peterselie (optioneel), kleingesneden
- 3 bouillonblokjes
- 100 gram fussili (pasta)
- 2 liter water


Het water opzetten en de groenten en bouillonblokjes toevoegen.
Als het water kookt de pasta toevoegen en het geheel 8-10 minuten (afhankelijk van je pasta) laten koken.
Het vuur uitdraaien en smikkelen maar.
Dit is voldoende voor diverse porties. Ik probeer er met ons tweetjes zo'n 2-3 dagen mee te doen.

Geïmproviseerde jam (met vruchtenhagel ipv suiker).

Gisteren heb ik samen met Vriendin bramen, vlierbessen en wilde appels geplukt.
De bramen heb ik gewassen net als de vlierbessen. Vervolgens heb ik de vlierbessen van de takjes gerist.
2 kleine blozende appeltjes in stukjes gesneden en het geheel een paar minuten gekookt.
Daarna heb ik het geheel door een stalen zeef gedrukt. De pitjes en overgebleven steeltjes heb ik weggegooid.

Bij gebrek aan suiker heb ik wat van de vruchtenhagel genomen die Zoonlief als broodbeleg gebruikt, bij wijze van zoetmiddel
Het geheel smaakt verrassend lekker maar bleef wel redelijk vloeibaar.








Pannenkoeken (goed voor 10 stuks):
Het is het simpelste van het simpelste recept maar ik wil het toch even posten.

2 eieren
250 ml volle melk
200 gram meel
snufje zout

De eieren en het zout met elkaar loskloppen. De melk toevoegen en de eieren erdoor mengen.
Beetje voor beetje de meel toevoegen en zo een beslag maken.
Een beetje margarine of olie in de hete pan doen en daarin je pannenkoek bakken.
Voeg naar smaak en budget extra ingrediënten toe zoals appel, kaneel, suiker, stroop, kaas, Supergemakkelijk en lekker.


Compote van (wilde) appeltjes en peren met 'stroop'.



2 appeltjes
2 peren
water

De appels en de peren schillen, in 4-en snijden en de klokhuizen verwijderen.
In een pan doen en water toevoegen tot ze net onder staan.
Zachtjes in 10-15 minuten koken, totdat ze zacht zijn.
Het fruit met een lepel uit de pan nemen en het vocht bewaren.
Dit kookvocht vervolgens inkoken tot er een soort stroopachtige substantie ontstaat: je hebt dan een natuurlijke zoetstof, verkregen uit je appels en peren.
Lekker met een overgebleven pannenkoek.

Deze appels en peren zijn wild: niet gecultiveerde in het bos groeiende peren en appels.
Het gerecht kost dus nagenoeg niets (alleen een beetje gas en water).



Excuses voor de wazige foto

Uiensoep (2 porties):

1 flinke ui of twee kleintjes
1 bouillonblokje
2 eetlepels bloem
½ liter water
boter / margarine om de ui in te bakken

Pel de ui, snij deze doormidden en vervolgens in dunne ringen.
Bak de uien glazig in de boter / margarine tot ze zacht zijn en beginnen te kleuren.
Vervolgens de bloem toevoegen en alles even goed roeren. Je krijgt een soort dikke uien-pap.
Voeg het water en het bouillonblokje toe en laat alles onder goed roeren nog even pruttelen.
Met peper en zout verder op smaak brengen.

Een heerlijk, lekker pittig soepje met minimale ingrediënten en bovendien zeer budget vriendelijk.



Patatjes

2 aardappelen
beetje zout
margarine / boter / olie om in te bakken

Gewoonweg de aardappelen in de lengte overdwars doormidden snijden en eventueel nog een keer door midden snijden als ze vrij dik zijn. In mooie repen snijden en ca 5 minuten voorkoken. Goed afspoelen in koud water, laten uitlekken en even laten afkoelen.
Margarine / boter / olie in de pan verwarmen en de patatjes langzaam (!) laten garen. Reken op ca 20 minuten. Tussendoor voorzichtig omdraaien. (Een gezond alternatief voor de gefrituurde variant en zeker zo lekker!)


Rösti (voor 4 rösties):

2 aardappelen
1 ei
handje prei of fijngesneden ui (ik had geen ui meer, vandaar dat ik prei had gebruikt)
1-2 eetlepels meel
peper en zout naar smaak (Advies: flink wat peper!)

De aardappel grof raspen. De prei (of ui) klein snipperen.
De geraspte aardappel, prei (of ui) samen met het ei in een kom goed mengen.
Meel toevoegen en naar smaak kruiden.
In een hete pan een beetje boter / margarine / olie verwarmen en daarin 4 hoopjes van het aardappel mengsel vormen. Langzaam met het deksel op de pan de rösties op middelhoog vuur bakken.




Romige pasta met prei en wortel

ca 125 gram prei in kleine snippers
1 flinke wortel in kleine blokjes
ca 100 gram ongekookte pasta
ca 125 gram ongezoete (houdbare) slagroom
1 flinke eetlepel smeerkaas
1 bouillonblokje
Peper en zout
Margarine / boter / olie

Water met bouillonblokje aan de kook brengen
Ondertussen in een pan de prei en wortel licht aanbraden in een beetje margarine/boter/olie en smoren.
Als het water kookt de pasta toevoegen en koken volgens de aanwijzingen op de verpakking.

3 minuten voor de pasta klaar is, het prei / wortel mengsel "blussen" met de slagroom.
Goed roeren en de smeerkaas toevoegen.
Kruiden met flink wat peper. Zout voeg je nadien naar smaak toe.

De gare pasta met de roomsaus mengen en meteen opdienen.
Smikkelen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten